Ooit was 20% van de bodem van de Noordzee bedekt met schelpdieren; schelpdierbanken zijn een belangrijk leefgebied voor allerlei andere planten en dieren, vergelijkbaar met de koraalriffen van warmere streken. Door verschillende oorzaken is er veel verdwenen. Nu werkt men stapje voor stapje aan herstel en de eerste positieve resultaten zijn er.
Samenwerken aan herstel schelpdierbanken
Wij organiseerden een werksessie met kwekers van schelpdieren en natuurbeschermers om samen projecten te ontwikkelen. Ook organiseerden wij
de werkconferentie "Herstel schelpdierbanken Noordzee werkt". Wij hadden die georganiseerd voor de Stichting ARK, de Community of Practice multi-use pilots Noordzee 2030 en het Wereld Natuur Fonds. 100 mensen van overheden, natuurorganisaties, windmolenparken, vissers, zeewierkwekers en onderzoekers hebben met elkaar besproken hoe ze schelpdierbanken op de Noordzee kunnen herstellen.
Wij hebben de complete organisatie, van programma tot locatie en dagvoorzitter, voor onze rekening genomen. Samen met de opdrachtgever maakten we een gevarieerd programma met verhalen uit de praktijk en verdiepende themasessies.
Vegetarische lunch
We hadden een schitterende locatie gevonden: De Oude Bibliotheek in Delft, waar de kok ook liet zien dat een volledig vegetarische lunch en borrel ook superlekker kan zijn. De opdrachtgevers hadden al gezegd dat er (uiteraard) geen bedreigde diersoorten op het menu mochten staan en veel deelnemers wilden vegetarisch eten, dus was de keuze snel gemaakt.
